10 Tips for portrait Photography

sammensetning

Et flott portrett trenger flott komposisjon. Motivet er i midtpunktet i bildet, så ikke nøl med å zoome inn på modellen for en nærbilde. Å zoome inn betyr ikke å ofre bakgrunnen. Det kan bety å skape en utmerket komposisjon for å oppnå ønsket effekt. Prøv også forskjellige vinkler fra kameraet til motivet, og flytt deg rundt eller flytt motivet.

Tenk kreativt for et mer interessant bilde. Det er ingen harde og raske regler når det gjelder å skape en god komposisjon. Hvis du skyter etter en klient, kan du imidlertid først spørre om de er villige til å tillate deg å skyte noen flere kreative skudd. Ellers kan du øve når du ikke gjør en kundes fotoøkt.

Kamerainnstillinger

Et klassisk portrett har ofte en uskarp bakgrunn slik at betrakterens øyne kan fokusere på emnet. For å oppnå denne effekten, still kameraet ditt til blenderåpning og velg den største blenderåpningen på kameralinsen, for eksempel f / 2.8-f / 5.6. Du får en grunne dybdeskarphet og en uskarp bakgrunn for effekt!

Side note: When shooting in Aperture Priority mode to control your depth of field, your SLR should set the shutter speed (at least 1/150) for you for the correct exposure and to avoid camera or subject movement. Your Autofocus should be configured to single shot and make certain your focal point hovers over your subject’s eye when you frame the shot.

Eye Contact

Traditional portrait photography involves good eye contact between the subject and the camera. Even if you’re looking to shoot a more creative composition, ask the client to make eye contact with the camera first then turn
in the direction you want. It’s usually best that the subject’s eyes remain in the upper third of the picture because it creates the most natural balance and spacing in the shot.

Lens Options For Portraits

• A 50mm lens makes images sharper, but you’ll need to move around to fill your frame as you won’t be able to zoom in with the lens.

• A wide-angle lens (about 18mm) is best for a large group. You will be able to fit everyone into the picture without having to step too far away from the group.

• A telephoto (70-210mm) lens restricts the angle of view, but it could be worth it like when taking the picture of a wedding couple in the church from a balcony. The telephoto lens let you zoom in from above without sacrificing image.

Strike A Pose

How you pose your subject can dramatically affect a portrait. Whether it’s their expression or how they stand, it can change the feeling or the emotion of the shot. It’s always a good idea to try different poses and expressions, so your clients have a variety from which to select. You’d be surprised what customers end up choosing.

 Lighting

The best (and easiest to work with) light possible is natural, diffused lighting.The best times to take pictures are the early morning hours and early evening hours just before dusk. Avoid the bright sunlit hours or you’ll need to consider exposure and flashes. Bright sunlight, even directly overhead, can cast shadows either across the face or behind the subject! Cloudy days are ideal for portrait photography. If you need to shoot in direct sunlight, use flash
to fill in the shadows and light your subject’s face.

Raw File Format

Portrait photography benefits from shooting raw even if it means a larger file size. If you plan on printing or enlarging the picture, shoot raw because it allows you to edit the file without compromising the original. JPEG is a
compressed format, and you lose valuable image data. While it’s easier to work with JPEG, raw best preserves the image which can make all the difference when editing or printing the photo.

Post-Processing

The beauty of digital is the ability to edit your photos on your computer. Lightroom or Photoshop are two of the best for advanced photo editing software. You can correct a lot including color and lighting and smooth out imperfections. Photo editing software can be a lifesaver with portrait photography!

Your Subjects And The Photo Session

Gjør motivet ditt så behagelig som mulig, og sett dem rolig foran kameraet ditt ved å snakke med dem før og under økten! Forklar i lekke ord hva du skal gjøre, og fortell dem om utstyret du bruker.

Husk at å skyte barneportretter ikke er det samme som en voksnes bilde. Vær følsom for deres behov

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *